for bad bots
1 / 1

News

Wie is Gabriella Cleuren?

September 10, 2017 - Gabriëlla Cleuren

Mijn verklaring als kunstenares.

Als kind leefde ik onbewust, speelde nooit met poppen maar met geschilde stokjes: gewassen kinderen. Hun kleding waren kleine blaadjes waarin ze gewikkeld werden, soms met een draadje gebonden. Mijn huis was met vingerlijnen in de aarde getekend. Toen al werkte ik beeldend met de natuur als medium, verkozen boven het artificiële dat niets aan de fantasie liet en spon mij zo een wereld die open was en die je oneindig kon variëren.

Verbeelden

De eerste aanzet van een kunstenaar: verbeelden! Tot op vandaag handhaaf ik deze gegevens in mijn werk. Bewust gekozen worden gevonden beelden omgezet om mijn visie door te geven.

Het oog voor de medemens kwam later. Vaak moest ik voorlezen uit verhalen in de klas als 10-jarige. Voordragen over monsters, heksen en feeën maar dat leek me allemaal te onecht. Daarna werd mijn creatie gestuurd in de richting van muziek. Ook dat aspect heb ik bewaard in schilderingen als toets en ritmisch bewegen op het platte vlak.

Mijn langdurig verblijf in de Caraiben bracht bijzondere liefde voor kleur. Smaragd is mijn start en zet zich vast als fond van zeegroen. Mediterane kleur! Zo schilder ik nog steeds. Ik begin met het water, met zee.

Getuigenis

De veranderende wereld maakt diepe indruk op mij. De wereld van Goya dook overal op. Plots keek ik door zijn ogen in mijn tijd. Die was niet anders. Hoe was dit mogeljk? We waren 200 jaar verder . Evolueert de mensheid niet mentaal?

Inspiratie

Ik verzamel beelden die dit staven en zet ze creatief om in een eigentijdse vorm met een emotionele toets. Vrije interpretaie moet een zekere richting op gaan en het emotionele aspect is essentieel voor mij.

Van de evolutie van de wereld poog ik een getuigenis af te leggen.

Het is mijn tijd, het is uw tijd.

BNOW

Daarom vat ik de werken samen in een reeks: BNOW : nieuwe, oude wereld.

Hierin staan de menselijke gedragingen centraal. De vorm is vaak fragmentarisch, fluctuerend naar abstract, ruw zoals de inhoud. Vorm en inhoud zijn één.

Ik neem u bij de hand

Mijn Brave New Old World is altijd een peroonlijke reflectie. Een getuigenis, maar gekleurd, door mijn ogen, mijn gedachten, mijn emoties, mijn techniek. Heel eigen. Nooit perfect.

Die ego-realiteit heeft een onnoemelijke charme. Tegelijkertijd is het een spiegel waarin je kijken kan.

Filosofie versus techniek

Mijn werk is geen decoratie. Het is een filosofische uiteenzetting met mijn tijd, met mijn omgeving en een analyse van het zelf: bewustwording . Dat wil ik delen met de toeschouwer (doe hetzelfde): de euvels worden verteerbaar in schoonheid gevat. Het zijn beelden van hoop.

Dat alles hanteer ik zeer spontaan. Ik kies voor acryl op papier ( zwaar), soms linnen. Maar mijn pasteuze toets is beter verwezenlijkbaar op papier. Het is direct, houdt wat je zet en loopt niet weg of zinkt in. Achter glas is het uitstekend beschermd. Het werkt als vernis en heeft diepte.

© Gabriëlla Cleuren

 

 

 


Back to News